
Forskning och Utveckling
FoU-plattform
Kunskapen om styrkor och sårbarheter kopplat till neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) växer ständigt och Sverige är framstående inom internationell NPF-forskning, inte minst tack vare våra stora och rikstäckande patientregister. Flera aspekter av ADHD och andra neuropsykiatriska diagnoser behöver fortfarande förstås och kartläggas i mer detalj för att göra livet och vardagen bättre för barn, ungdomar och vuxna med sårbarhet för NPF.
Vi har påbörjat ett projekt med att skapa en forskningsdatabas som ska möjliggöra för våra psykologer och läkare att genomföra vetenskapliga studier. Forskningen sker i samarbete med andra forskare både i Sverige och utomlands för att utveckla och kvalitetssäkra våra metoder för utredning, diagnostik och behandling. I FoU-plattformen ingår även ansvar för kompetensutveckling både internt och externt.
Ett exempel är vår, sedan åtta år tillbaka, årliga ADHD-konferens. Under dessa dagar bjuder vi in både internationella och nationella experter inom det neuropsykiatriska området, för att föreläsa och undervisa om aktuella teman och hålla oss uppdaterade med aktuell forskning. Exempel på tidigare föreläsare är Russell Barkley, Christopher Gillberg, James Swanson, Steven Safren, David Coghill, Thomas Brown, Rosemary Tannock, Sandra Kooij, Henrik Larsson, Timothy Wilens, Niklas Långström, Philip Asherson, Joel Nigg, Anselm Fuermaier, Oliver Tucha m. fl.
Alla dessa och fler därtill har gemensamt bidragit till att höja vår egen men också andra kollegors kompetensnivå. Det är viktigt för oss på Cereb att hålla oss uppdaterade inom forskningsläget när det gäller ADHD, men också andra diagnoser inom det neuropsykiatriska området, som t ex autism, Tourettes syndrom, tvångssyndrom, trichotillomani, beroendesjukdomar m.m.
Pågående FoU-projekt
SAINT – Kort behandlingsinsats för vuxna med ADHD
Ett utvecklingsarbete har pågått under 2019 för att utforma kortare behandlingsprogram för vuxna med ADHD på Cereb. Syftet är att denna insats på totalt sex tillfällen på sikt ska kunna erbjudas till fler direkt efter diagnos. Vi kommer nu att utvärdera insatsen inom ramen för en forskningsstudie med start hösten 2020 för att mäta dess effekter på bland annat symptom, vardagsfunktion och nöjdhet.
Möjlighet att lämna in en intresseanmälan för att delta i studien och mer information om vad deltagande innebär finns på:
https://saintcereb.webcbt.se/registration/642
Pedagogisk insats för vuxna med ADHD och deras närstående
Cereb erbjuder nu en kortare pedagogisk insats för vuxna med ADHD och deras närstående.
CAKtus (Cerebs ADHD-Kurs) syftar till att öka kunskap och förståelse för vad en ADHD diagnos innebär och vilka strategier som kan underlätta och öka vardagsfunktionen. Se gärna under fliken Psykologisk Behandling för att läsa mer och lämna din intresseanmälan.
Implementering av nästa generations digitala vårdlösning
Cereb har inlett ett samarbete med det digitala vårdsystemet FRISQ Care i syfte att förenkla och förhöja den positiva vårdupplevelsen för våra patienter som får en större delaktighet i sin vård. Målsättningen med samarbetet är också en ökad kvalitetssäkring av Cerebs vårdprocesser och därmed en effektivisering av arbetet med forskning och utveckling på sikt.