Att leva med en diagnos
Att leva tillsammans med andra medför så gott som alltid vissa utmaningar, för alla inblandade. Detsamma gäller nog de flesta relationer och familjer där en eller flera parter har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Vi är alla olika, och ingen relation eller familj är den andra lik, men nedan har vi samlat våra bästa tips för att minska risken för konflikter och göra vardagen lite lättare.
Här på sidan återkommer vi ofta till vikten av kunskap. Att lära sig om de aktuella diagnoserna är steg ett, både inför och efter en neuropsykiatrisk utredning. Kunskap kan också vara avgörande för att få det att fungera inom relationen eller familjen. En bra utgångspunkt är våra tidigare artiklar här på bloggen så som de som beskriver ADHD och autism t.ex. En större gemensam kunskap om de funktionsnedsättningar som finns representerade i en relation eller i en familj kan göra det lättare att förstå vilka situationer som kan vara särskilt utmanande, och varför.
En större gemensam kunskap kan också göra det lättare att prata om olika utmaningar i vardagen. Lär känna era olikheter, inom relationen eller familjen, genom samtal. Prata om situationer som blir utmanande och försök förstå varandras upplevelse. Öva på att uttrycka behov och fundera över hur ni går in i konflikter. Försök lära er av detta, så ni kan hantera liknande situationer annorlunda i framtiden.
Ett generellt tips är att vara lösningsorienterad, i så stor utsträckning som möjligt. Om det finns delar av vardagen där ni kan dela upp uppgifter eller ansvar för att få det att fungera smidigare, överväg att prova det. På samma sätt, överväg att släppa vissa principer om det gör det lättare att leva tillsammans. Man kan hela tiden väga för- och nackdelarna mot varandra. Oftast är det viktigaste att ni kan fortsätta leva lyckliga tillsammans. Som närstående bör du också tänka på att kärleks- och familjelivet kan vara minst lika svårt för den eller de med diagnos, som för den eller de utan funktionsnedsättning.
Slutligen är det viktigt att påminna sig om att många personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har unika styrkor och talanger. Såväl barn som vuxna med adhd kan vara otroligt påhittiga, intuitiva och inkännande. Både barn och vuxna med autism kan vara raka, tydliga och ärliga, på ett mycket uppfriskande sätt. När man lever med andra måste man jobba med överseende och acceptans. Vissa beteenden går inte att förändra, så glöm inte att också fokusera på allt som är positivt, i alla dina relationer.
För dem som har särskilt svårt att få vardagen att fungera finns professionell hjälp att få. Det kan till exempel handla om föräldrastöd, närståendeutbildningar och parterapi. Du kan också få stöd i parsamtal genom familjerådgivningen i din kommun. Sjukvårdsrådgivningen 1177 är en bra utgångspunkt om du vill söka stöd och hjälp.
Fler blogginlägg hittar du på här: Cereb bloggen